Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Voor het fabriceren van mallen, matrijzen, modellen, opspanmallen en kunstwerken kun je in principe ieder materiaal gebruiken. Het is allemaal begonnen met (hard) houten modellen. Deze zijn gemakkelijk te produceren want je kunt ze verlijmen en redelijk gemakkelijk bewerken. Ze hebben ook wezenlijke nadelen. We zien nu dat het gebruik van hout afneemt en vooral poly-urethaan gebruikt worden. De verschillende producenten hiervan kunnen de verschillen haarfijn uitleggen. Om dit goed te kunnen bewerken heeft Hufschmied de Blockbuster ontwikkeld.

Productiviteit staat voorop

Een mal is geen eindproduct maar het heeft wel grote invloed hierop. We willen de kosten laag houden maar de kwaliteit hoog. De eerste gedachte gaat uit naar wisselplaat gereedschap waarmee men lage snijkantskosten heeft. Nadeel is dat je beperkt bent in je snedediepte en vaak ook in lengte van het gereedschap. Ook moet je je gereedschap wisselen voor voor- en nafrezen. De door Hufschmied ontwikkelde blockbuster kan

  1. hoge spaanvolumes behalen,
  2. zonder freeswissel zowel voor- als nafrezen
  3.  een extreem lange standtijd realiseren.

Bij het inzetten van de Blockbuster wordt halvering van de productiekosten gerealiseerd.

Geen doorsnee frees

We weten allemaal hoe een frees er zo’n beetje uitziet. Of het  nu gaat om een één, twee of viersnijder. Snijkant, spaangroef in specifieke helix. De blockbuster heeft daar niet veel meer van over. Voor het grote volume wordt er gebruik gemaakt van een soort ruwfrees vertanding. De afwerking en met name het voorkomen van het uitbrokkelen van de kanten van het  tooling board word de frees voorzien van bijna horizontale snijders, die zowel opwaarts als neerwaarts zijn geplaatst. Je kunt het beste naar de frees zelf kijken want bij een beschrijving kun je je van alles voorstellen, ook het verkeerde.

De Blockbuster in actie

Besparing

De video geeft een indruk aan hoeveel de frees kan hebben.

Een frees van 20 mm behaalt wel 12.000 cm³/min of meer. Je kunt vooral zien dat de “spanen” bijna horizontaal  worden afgevoerd. De winst zit met name in de snedediepte en de voedingsnelheid. Door deze hoge voeding is de slijtage ook laag. Hierbij is ook de strategie een belangrijke factor. En wij helpen daar natuurlijk mee.

Vaak wordt dan de vraag gesteld wat het kost. Maar liever hoor ik de slimme vraag wat levert het op. Hierbij dan een voorbeeld berekening van de opbrengsten.

Huidige technologie:

Omschrijving                     voorfrezen         nafrezen             totaal

Machinekosten                 120€/h                 120€/h 

Gereedschap                    ø 25                       ø 16

Prijs                                       433.00                  68.60

Standtijd                             720 min               2.400 min

Bewerkingstijd                 30 min                  780 min               810 min

Gereedschapkosten       18.10                     22.30                     40.40

Werkplaatskosten          60                           1.560                     1.620

Produktiekosten              78.10                     1.582.30               1.660.40

Blockbuster:

Machinekosten                120€/h                 120€/h 

Gereedschap                    BB ø16                 BB ø 16

Prijs                                       356.20                   356.20

Standtijd                             3000 min             3000 min

Bewerkingstijd                 15 min                  400 min               415 min

Gereedschapkosten       1,18                       47.50                     49.30

Werkplaatskosten          30                           800                        830

Produktiekosten              31.80                     847.50                   879.30

Conclusie

Dit komt neer op bijna een halvering van de productiekosten terwijl de investering in gereedschap lager is. 

Naast tooling board functioneert de frees ook bijzonder goed in andere gevallen waar sprake is van delaminatie of gevaar van uitbreken van de het materiaal aan de bovenzijde. Zelfs op vezelversterkt materiaal zien we verbluffende resultaten. We hebben de frees ingezet op MDF, PE schuim, Epoxy met en zonder glasvezel, sandwichmateriaal met carbon en aluminium. En hier zien we steeds hetzelfde voordeel naar voren komen : strakke randen, grote spaanvolumes en lange standtijd.

blockbuster van hufschmied voor PU schuim
Blockbuster van hufschmied

Heel vaak als we de frees geleverd hebben en de snelheden noemen schrikken de mensen want zo hard loopt hun machine helemaal niet. Dat is natuurlijk een teleurstelling want je wil zo effectief mogelijk produceren. Een nieuwe machine heb je niet opeens staan dus moet je het doen met het gegeven van  nu. Dus helaas kunnen we niet altijd de voordelen benutten. In elk geval kunnen we ernaar kijken en zien of er toch een mogelijkheid is om de productie te verbeteren.

Laat het maar weten, we staan voor je klaar!

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten