Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Er worden al eeuwen lang boren gebruikt om gaten te maken. Vroeger ging dit met handboormachines die manueel werden gedraaid. Ondertussen gebruiken we natuurlijk elektrische boormachines. Anderzijds komen we ook steeds meer bij CNC boren uit. Door het vernieuwen van de machines zijn de ontwikkelingen met boren steeds doorgegaan. Ik herinner mij nog toen ik de eerste keer met een VHM boor ging boren. We stonden met open mond erbij. Bijna voordat je gestart was leek het al klaar. Dat is nu niet anders en als je de juiste boren hebt kan dit mooie winst opleveren.

Schacht boren

Niet iedere boor is hetzelfde. Zoals met zoveel dingen in ons vak is er veel verschil tussen verschillende boren wat in het eerste geval misschien niet opvalt. Kort geleden ging de blog bijvoorbeeld over dubbel- marge boren. (Klik hier) Een ander belangrijk deel is waar de boor van gemaakt is. ik houd het voor deze keer bij schacht boren, wisselplaat boren is voor een andere keer.

HSS boren

De basisboren worden gemaakt van HSS ( high speed steel) een staal dat wat meer geschikt is om hogere temparturen te kunnen weerstaan dan gewoon staal. Dit is makkelijk te slijpen en redelijk buigbaar. Goed geschikt om te boren met de hand. Bij veel bedrijven worden deze ook op de machine gebruikt. Dit is logisch, want HSS boren zijn niet duur, en de kans dat ze breken is klein. Als spanen krijg je vaak lintspanen, waar we vroeger trots op waren maar wat we tegenwoordig niet meer willen.

Wat slijtvastere boren bevatten als extra element cobalt. Ze zijn echte wat brosser en kunnen daardoor sneller breken.  

PM boren

Om wat sneller te gaan en een betere standtijd te halen worden er boren gemaakt van PM staal. Dat is gesinterd HSS. Dit materiaal is warmtevaster, harder en je kunt er eventueel koelkanalen in maken. De snijsnelheid kan omhoog terwijl de voeding per omwenteling gelijk blijft. We boren dus sneller. Ook is de spaanbeheersing beter.

VHM boren

Toch zien we vaak als men van de HSS boren afstapt, dat de stap naar VHM boren snel gemaakt word. Als je de juiste machine hebt dan is het veel leuker om met hardmetaal te gaan boren. Dit is de best oplossing voor de kosten per gat of geboorde lengte. Snel, strak, betrouwbaar en een lange standtijd. Ja, de investering is hoger. Maar dan moet je even goed rekenen wat het oplevert. (Klik hier)

Eén van onze klanten moest volgens voorschrift van zijn klant een gat in titaan boren en dan ruimen. Hij besloot om over te gaan naar in één keer boren met een VHM boor. Hij stuurde het test resultaat naar zijn afnemer. Deze afnemer uit de luchtvaart was erg onder de indruk van de oppervlakte kwaliteit van de gaten, de maatvastheid en de rondheid. Dus enerzijds een verbetering in kwaliteit maar ook zeker in productietijd.

Ter vergelijk

Hieronder zie je een overzichtje van een gat van 6mm met een lengte van 3xD.

BoorSnijsnelheidvoedingVerspaand volumebewerkingstijdcenterenStandtijd
HSS12 m/min0,125/omw2,25 cm3/min13 secja1
PM45 m/min0,19/omw12,83 cm3/min2 secja3
VHM85 m/min0,24/omw30,60 cm3/min1 secnee5

Lange lengtes boren

Ook zijn de VHM boren in lange lengtes steeds beter en we zien al boren tot 40xD als gat diepte. Ook is bijvoorbeeld 1 mm met een boordiepte van 10xD en binnenkoeling is een hele prestatie. Bij dergelijk boren worden er wel eisen gesteld aan de koelwater druk door de spindel. Aandacht voor de spantangen of spantanghouders is nodig want het koelwater moet wel door de boor gaan en niet erlangs.

Tegenargumenten

Nu zijn er wel wat argumenten tegen het gebruik van duurdere boren. De kwetsbaarheid en de aanschafprijs. Een HSS boor kost maar een paar dubbeltjes waar de VHM boor al snel 20 € kost. Door de hoge stijfheid van VHM boren is de kans dat deze breken op een instabiel proces een stuk groter. Dus als je een kolomboor, een handboor of een instabiele opspanning hebt kan je beter een HSS boor nemen. Durf je (nog) niet om een VHM te gebruiken dan kan je een PM boor nemen, tot je zekerder bent. Maar het mooiste is een VHM boor. Door de lange standtijd kan dit goed uit op lange series, en stabielere machines.

Tappen

Uit onderzoek is gebleken dat de standtijd van tappen behoorlijk beïnvloed wordt door de kwaliteit van het geboorde gat. Daarbij is de geometrie, het materiaal en de snijcondities van de boor natuurlijk van belang. In sommige gevallen kan dat oplopen tot 50%. Het is de moeite waard om dit te bekijken als je toch het boren onder de loep neemt. 

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten