Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Eén ding is om de juiste boor te kiezen (zie de afgelopen 3 blogs) maar misschien wel net zo belangrijk is het om de juiste houder te kiezen voor jouw toepassing. In een andere blog zal ik ingaan op de machinekant maar nu vooral de gereedschapskant van de houder en specifiek de boorhouder.

3 verschillende boorhouders

Waarom gebruikt men de boorkop? Als je maar één houder hebt dan wil je wel al je verschillende maten boren kunnen spannen. De boorkop doet dat. Je kunt al je boren snel spannen: los en vast. Vooral bij een kolomboormachine of een handboormachine is dit handig. Toch heeft een boorkop ook nadelen. In de boorkoppen zien we drie verschillende soorten:

Sleutelboorkop

Een sleutelboorkop is de oudste soort onder de boorkoppen, en ook het simpelste design. Je gebruikt een soort van tandwielvormige sleutel om de drie bekken aan of los te draaien. Hierdoor kan je makkelijk je verschillende maten boren wisselen. Een aantal nadelen van dit soort boorkoppen zijn:

-De sleutel raakt wel eens zoek, en omdat deze zeer specifiek is heb je er meestal niet meerdere van liggen.

-De krans voor het aandraaien gaat na korte tijd slippen, en zorgt dan dat de aandraaisleutel er overheen draait. Dit zorgt voor snelle slijtage waardoor hij relatief snel niet meer goed aan te draaien is.

-Door de openheid van het mechanisme heeft het vaak de neiging vast te lopen als er spanen tussen komen.

Geen lekkere keus. maar ja, het kost weinig. Het geeft dan ook niet dat de boor slipt want dan doe je gewoon een lasdruppel op de boor. Dan kan deze ook niet meer slippen, en kan je dus mooi door boren.

Maar er zijn ook andere alternatieven:

Zelfspannende boorkop

De zelfspannende boorkop kan je makkelijk aandraaien met de hand. Hij heeft als groot voordeel dat als de boor belast wordt de boorkop zich strakker zal aanspannen. Je hebt dus geen sleutel nodig en het gaat sneller met wisselen. Omdat het mechanisme goed is afgedekt, heb je veel minder neiging dat deze gaat klemmen, vastlopen of weigeren. Je moet wel af en toe de bekken vernieuwen want die slijten en dan slipt de boor weer. Je zou dit natuurlijk weer kunnen oplossen door een lasdruppel op de boor. Maar of dat de beste oplossing is…

Het voordeel is het snelle spannen en met weinig kracht toch een grote houdkracht. Maar je kent de ervaring dat als je veel aan en uit gaat dat dan de boor toch losloopt. Op CNC machines is dat nog erger omdat de start-stop versnellingen nog groter zijn. Een ander nadeel is dat je niet goed met VHM kan boren, omdat de bekken eigenlijk te zacht zijn en je daardoor te weinig grip hebt.

CNC Boorkop

Een CNC boorkop werkt iets anders maar heeft nog steeds een groot bereik. Deze is wel zo geconstrueerd dat de boorkop geblokkeerd is tegen terugdraaien. Het aan en los draaien werkt wel met een sleutel, maar het is een gewone inbussleutel dus minder lastig als die kwijt is.

Die CNC boorkop heeft wel dezelfde bekken en inwendige constructie als de gewone boorkop. Hierdoor is een CNC Boorkop eigenlijk een heel dure oplossing.

Voor het idee :

Sleutelboorkop                                €   30

Zelfspannende boorkop               € 100

CNC Boorkop                                    € 300

Waarom zijn CNC Boorkoppen “Duur” in gebruik?

In de CNC machine heb je veel vaste maten in het programma en zul je eigenlijk alleen wisselen als deze versleten is. Het voordeel van flexibiliteit van de boorkop gebruik je dan niet en dan is het beter om bv een spantanghouder te nemen, die voor één maat boor prima voldoet. Een spantanghouder kost over het algemeen ongeveer de helft, als het niet nog minder is. De flexibiliteit van een spantanghouder neemt iets meer tijd, maar is in principe even breedt. En dan heb je nog dat de rondloop nauwkeurigheid beter is en je ook VHM boren kunt spannen.   

Een andere keer ga ik verder in op spantanghouders want daar valt ook wel veel over te vertellen.

Conclusie

Uiteindelijk is er niks mis met een boorkop, maar is dit eigenlijk een verouderde technologie. Voor een kolomboor is het natuurlijk een mooie oplossing, maar voor een CNC machine vervalt de toegevoegde waarde al snel. Daar komt de kosten van aanschaf bij, waarvoor je in de plaats 2-3 spantanghouders kan kopen. De lagere rondloopnauwkeurigheid, en het opspannen van VHM boren zorgen ervoor dat ondertussen de boorkop niet meer de meest interessante optie is om boren op te spannen.

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten