Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Verbeteringen

Recent heb ik bij een klant het verspaningsproces van koolstofcomposiet aanzienlijk versneld. Door het gebruik van een PKD frees is het werk nu, in plaats van twee dagen, klaar in twee en een half uur. Maar door het ene probleem op te lossen ontstaat het andere. Doordat de bewerking nu veel sneller gaat is er ook veel meer composiet stof en dit is heter dan voorheen. En met een mal van MDF…

Brand!

Ja, brand in de opspanmal. Gelukkig was er een operator aanwezig en deze kon uitbreiding voorkomen. Niet alleen werd de mal onbruikbaar, maar ook de producten raakten beschadigd en moesten worden afgekeurd. Je kunt je voorstellen dat we niet gelukkig werden van de situatie.

De oplossing

Om een oplossing voor dit nieuwe probleem te vinden hebben we eerst naar de afzuiging gekeken en verbeteringen aangebracht. Toch kon het systeem de hoeveelheid stof niet afvoeren en bleef het gevaar bestaan. Teruggaan naar de oude situatie was geen optie, want de productie verbetering was noodzakelijk (en lucratief). “Wat kunnen we nog meer doen?” was de vraag.

Na verschillende opties overwogen te hebben, hebben we de frezen voorzien van een soort turbine (Aerotech) welke het stof actief wegzuigt. Hierdoor verdwijnt het stof niet in de omgeving maar wordt het actief in het afzuigsysteem geblazen.

https://www.cruing.com/aerotech/aerotech-composites/

Voordelen

Naast het voordeel dat er nu in ieder geval geen brand meer ontstaat, hebben we nog meer voordelen behaald.

  • de bewerking is schoner, omdat al het stof word afgezogen.
  • De temperatuur van de frees zelf wordt lager en de daardoor verbetert de standtijd.

Uiteindelijk kan de operator nu veilig en schoon aan het werk en duurt de bewerking twee en een half uur in plaats van 2 dagen. Een mooi resultaat als je het mij vraagt!

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten