Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Schroefdraad maken

Als er schroefdraad gemaakt moet worden denken we in eerste instantie aan tappen. Dit is een eenvoudig stuk gereedschap dat direct de goede maat geeft, maar er zijn ook andere methoden. Deze ga ik niet allemaal uitleggen maar ik pak er één uit omdat dit laatst bij één van mijn klanten voor een perfecte oplossing heeft gezorgd.

Het risico van tappen

Naast de voordelen van tappen zijn er ook wel wat nadelen te benoemen. Omdat het vaak de laatste bewerking is ga je deze bewerking doen in een werkstuk van relatief veel waarde. Als de tap breekt is het werkstuk waardeloos geworden en is al het werk voor niets. Dat kan gemakkelijk gebeuren omdat je grote krachten hebt op de tap terwijl de schacht een heel stuk dunner is. Heel naar als je een matrijs van 10.000 € hebt gemaakt en bij de laatste bewerking breekt de tap.

Het kan, juist op de machine, ook gebeuren dat de tap verloopt en de schroefdraad niet goed is ( versnijden). De verbinding is daardoor te zwak en wederom word het product afgekeurd.  Je kunt dit wel repareren maar dat is veel extra werk.

Alternatief

“Wat dan?” “Wat denk je van draadfrezen?” dat kan met iedere draad, vanaf M0,8 tot M100 of groter als je wilt. Bijgaand een video hoe dat gaat. En de voordelen kort op een rij.

video over draadfrezen
  • Precieze bewerking waarbij de frees nooit in het werkstuk vastzit ( zoals bij tappen)
  • Heel geschikt voor moeilijk verspaanbare materialen want er bouwt geen spanning op. Je denkt snel aan titanium of Inconel maar ook in acrylaat is het een betrouwbare oplossing
  • Doordat je de condities beter kunt sturen kun je een zeer hoge kwaliteit produceren
  • 1 gereedschap is te gebruiken voor links en rechtse draad maar ook voor meerdere draadsoorten met dezelfde spoed ( bv M 10×1,5 kun je ook toepassen voor M12x1,5)
  • Bewerking blinde gaten ( waar tappen extra kwetsbaar zijn) is veel veiliger.
  • Door betere spaancontrole en lagere snijkantbelasting is de slijtage veel minder en zijn de kosten per gat veel lager.
  • De frees draait altijd dezelfde kant op dus de machine om keren is niet nodig. Wat tijd en energie spaart.
  • Een draadfrees is ook toe te passen op de draaibank met aangedreven gereedschappen.
  • Door het juiste type frees kun je ook het aanschuinen weg laten en bespaar je een gereedschapwissel.
  • Je kunt de draad corrigeren en bijstellen.

De oplossing

De oplossing bij mijn klant was in acrylaat. Met tappen traden steeds scheuren op. Doordat we nu frezen is de draad van hoge kwaliteit , ontstaan er geen scheuren en is het oppervlak veel strakker. De investering op zich is niet laag maar de kosten per gat zijn veel lager.

video over draadfrezen

In de video zie je een frees die in één keer over de volle lengte ( tot 3xD) draad freest. Dat kan ook korter maar belangrijker is dat het bv ook een éénsnijder kan zijn ( voor kunststoffen ) of een driesnijder met één tand voor gehard materiaal.

Vragen? Stel ze gerust want er zijn meerdere toepassingen die we hier niet besproken hebben.   

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten