Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Gereedschapshouders

Gereedschaphouders

Naast het klemmen van het werkstuk is ook het opspannen van het snijgereedschap van invloed op de standtijd van het gereedschap en de kwaliteit van het werkstuk. Dit geldt voor zowel frezen als draaien.We hebben enerzijds te maken met de machinezijde en anderzijds met het te spannen snijgereedschap. CNC Freestechniek begeleidt u bij de keuze en daarbij bij het optimaliseren van het hele verspaningsproces.

bewerkingscentra machinekant

Bij het opspannen van gereedschappen zijn er veel opties, maar deze moeten natuurlijk wel in uw machine passen. daarom leveren we alle verschillende kegels: Steilkegel DIN69873 A/AD , MAS-BT , DIN2080, DIN69893 HSK-A, HSK-C , HSK-E, HSK-F , Morsekegel, Polygoon ( Capto). Als deze niet te vinden zijn met uw gereedschap onderzoeken we voor u de opties om deze toch ergens te laten maken of een alternatief aan te bieden.

bewerkingscentra gereedschapskant

De andere kant wordt door het snijgereedschap bepaald. Voor cilindrische gereedschappen zijn er bijvoorbeeld spantanghouders, krimphouders, power chucks, hydraulische houders, weldon houders of boorhouders. Voor tappen zijn er verschillende taphouders en spantangen voor tappen. Taphouders voor synchro tappen en voor conventioneel tappen. Verder zijn er morsekegel opnames en freesopnames voor wisselplaatfrezen en -boren.

Bij al deze houders heb je vaak randzaken nodig als spantangen ( ER , DIN en custom-made), tappotten met en zonder slipkoppeling , verloophulzen, (moment)sleutels, instel en montage gereedschappen, tasters en krimpmachines. Uiteraard ontzorgen wij u hier ook.

Draaimachines machinekant

Bij draaimachines worden voor het opspannen in principe twee systemen gebruikt als het om CNC machines gaat. Bij conventionele machines gaat het om wat meer systemen.

Bij CNC machines is een veelgebruikt systeem de zo genoemde VDI 3425 volgens DIN69880. Hier zien we vele varianten waar het gaat om het opnemen van wisselplaat beitels en boren. Zowel met binnen- als met buitenkoelmiddeltoevoer. Maar ook voor VHM gereedschappen met cilindrische schacht. Uiteraard is de grootte afhankelijk van de grootte van de draaimachine. Dus VDI16, VDI20, VDI25, VDI30, VDI40 en VDI50. Toebehoren als spantangen, schroefjes, sleutels en dergelijke passen in het pakket.

Om van een frees of boorbewerking te kunnen uitvoeren kun je aangedreven gereedschappen gebruiken.

Een tweede systeem is dat van specifieke fabrikanten systemen. Hier zien we directe montage op de turret. Wisselen kan niet met een snelsysteem. Uiteraard kan men wel de beitelplaat en de beitel zelf wisselen. Voorinstellen is ook lastig.

Conventionele machines worden normaliter af fabriek geleverd met en vierslag. De meesten vervangen dit echter door een snelwisselsysteem à la Multifix of Dixon. Gebruiksvriendelijkheid en prijs bepalen vaak de keuze. Beide systemen zijn in verschillende grootten te krijgen. Soorten houders is beperkt tot vierkant en ronde beitelhouders en cilindrische houders met morsekonusverloop.

draaimachines gereedschapskant

De gereedschapskant bij een draaimachine wordt bepaald door de toe te passen beitel. Over het algemeen zijn het wisselplaat gereedschappen die variëren in grootte en vorm. Hiervoor moet je vooral kijken naar de leveranciers van wisselplaten die ook beitels leveren. Dit staat meer beschreven onder wisselplaten bij verspaning.

Welke snijgereedschappen zijn van toepassing? Beitels rond of vierkant : de afmeting van de beitel bepaald de vorm en grootte van de houder. Maar daar blijft het niet bij als het om draaicentrums gaat. De VDI houder die gekozen moet worden is afhankelijk van de draaistrategie en de machineopbouw. Een tweede hoofdspil maakt het nog gecompliceerder. Het gaat om linksom of rechtsom draaien en positie links of rechts van het werkstuk. Vraag ons om advies voor de juiste beitels.

Neem contact met ons op

Is uw interesse gewekt en denkt u dat wij een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het verspaningsproces binnen uw bedrijf, neem dan nu contact met ons op.