Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

De laatste maanden sta ik regelmatig achter een scherm , om mij of de persoon aan de andere kant van het scherm te beschermen tegen besmetting van wat dan ook. Als ik dan achter zo’n scherm sta kan ik het niet laten om te kijken hoe het nu eigenlijk is afgewerkt. Sommige schermen zijn echt houtje-touwtje, anderen zien er professioneel uit. Door mijn werk in de industrie kijk ik altijd direct naar de productiemethode. Zagen, laseren of frezen zijn de meest gebruikte methoden.

Laseren en zagen

Het liefst zie je natuurlijk een mooie doorschijnende zijkant alsof je door glas kijkt ; glashelder om zo te zeggen. Vaak is het tegendeel het geval. In veel gevallen lijkt het of de ratten de zijkant hebben afgewerkt. Je ziet de haksporen van het gebruikte gereedschap. Het is dan gedaan met een (botte) cirkelzaag of een decoupeerzaag. Bij gaten zie je vaak dat het acrylaat intern gescheurd is. Zo wil je het niet. Bij laseren zie je een meer gewenst resultaat: Omdat het door warmte gescheiden word smelt het mooi en word het materiaal mooi strak. Maar bij laseren zien we weer andere problemen, zo kan het materiaal ophopen aan de onderkant, en is het niet mogelijk om in verstek of op halve diepte te bewerken.

Kan je dan mooi frezen?

“jazeker!” Het oppervlak van laseren is natuurlijk niet zo maar te halen met frezen, omdat het bijna altijd een diffuus oppervlak geeft. Bij de ene frees meer dan bij de ander, “waar ligt dat dan aan?”  Dat ligt vooral aan de gebruikte frees en de condities. Door een echte acrylaatfrees te nemen ( geoptimaliseerd qua spaanhoek, helix, geometrie en afwerking) gaat het al beter dan met bijvoorbeeld een houtfrees. Als de frees daarbij nog gebalanceerd is dan wordt het nog beter.  De frees moet natuurlijk wel scherp zijn: zo kreeg ik laatst de vraag waarom het niet mooi werd. Toen vroeg ik hoe lang de frees al in de machine zat, “Ongeveer een maand.” was het antwoord. Na het vervangen van de frees was het probleem weer over.

Acrylaatfrees

Glashelder frezen

Ook dit is mogelijk. We kunnen glashelder nafrezen waardoor het oppervlak zo mooi word als na het laseren. Niet alleen acrylaat maar ook PEEK, koper, messing en aluminium kunnen op deze manier worden bewerkt. Hierdoor worden veel producten beter en gecontroleerd gemaakt. Maar niet alleen contouren kunnen zo worden bewerkt. Ga je kijken naar grotere vlakken, verstekranden of 3D-vormen dan lijkt de enige optie om te gaan polijsten. Maar dat is arbeidsintensief en daardoor best kostbaar. Omdat het handwerk betreft is het ook de vraag of het wel binnen toleranties valt. Maar zoals we cotouren kunnen frezen kunnen we dat ook met een frees polijsten. Met een groot scala aan frezen voor deze bewerking word het mogelijk om ongeveer elke vorm te polijsten op de freesmachine. Hierdoor word het proces betrouwbaar, en word het volgende product ook hetzelfde.

Speciale eisen?

Ja, het is zeker niet altijd mogelijk om te polijsten op een freesmachine. Om te beginnen heb je speciale frezen nodig welke voorzien zijn diamant. Je kunt dan kijken naar PKD of MKD. PKD is goedkoper dan MKD maar het resultaat is ok wel minder dan bij MKD. Het verschil is de wijze waarop de synthetische diamant is gemaakt. PKD is gemaakt van opgesinterd diamant terwijl MKD uit één stuk is geperst als natuurdiamant.

  Je kunt het niet zomaar op elke machine maken. Je begrijpt dat je na het polijsten iedere kleine afwijking ziet. Ons oog is zo precies dat we alle details opmerken, maar ook kunnen we het goed meten. Stabiliteit, haaksheid en rondloopnauwkeurigheid zijn zaken die het resultaat beïnvloeden. Dit is zeker het geval als we rondom of vijfassig frezen. Iedere overgang kan op die manier zichtbaar worden. Anderzijds hoef je ook niet al te bang te zijn ,door de juiste houders en de juiste parameters lukt het in de meeste gevallen om het zo te maken dat het resultaat je zal verbazen.

Het is wel nodig dat we eerst voorfrezen. Het is niet nodig dat je al hoogglans voorfreest maar wel dat de toeslag voldoende is. Bij de vlakfrezen worden voorsnijders in de kop ingezet zodat het voorfrezen daar minder kritisch is.

Kosten?

Vaak krijg ik dan de vraag wat het kost. Dit is altijd een interessante vraag. Veel mensen denken bij deze vraag aan de prijs van de frees, maar ik denk wat verder: “Wat kost polijsten?” Ik had laatst een geval waarbij men een dag moest polijsten op één stuk. Het gaat om 200 stuks per jaar. Dat is bijna een manjaar dat hieraan wordt uitgegeven. Met een investering van 7.000 euro aan frezen konden we dit hele proces terugbrengen naar 1 extra nafreesstap op de machine. Hier heb je wel wat extra machine-uren, maar die vallen natuurlijk in het niet bij hoelang het polijstwerk duurde. We hebben na drie jaar de frees geslepen en nu kunnen we weer drie jaar vooruit. Wat kost dan de frees nog?

We kunnen met frezen dus hetzelfde of beter resultaat bereiken als bij polijsten met de hand tegen lagere kosten.  Ik kom graag een bij je kijken om te zien of dit ook voor jou geldt.  Laat het maar weten.

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten