Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Gelukkig nieuwjaar!

Hallo allemaal,

Het nieuwe jaar 2021 is ondertussen begonnen, en wij van CNC Freestechniek wensen jullie allemaal een gezond 2021 en veel werk.

Omzetverlies

Wij hebben zeer uiteenlopende klanten in allerlei industrieën maar één ding hebben ze gemeen, ze willen namelijk allemaal dat de tijd zo effectief mogelijk benut wordt.

Ik was een dezer dagen bij Frank en vroeg waarom we een duidelijke afname van de omzet hadden. Ik dacht natuurlijk aan Corona. “Nee, dat is het niet, we hebben nog steeds evenveel werk.” zei Frank. “Wat is er dan aan de hand?” was natuurlijk mijn vraag.

Eigen schuld

Eigenlijk is het mijn eigen schuld, maar niet om de reden die u misschien denkt. Ik heb Frank namelijk een nieuwe frees geleverd, de zogenaamde “Graftor”. Dit is een frees (en geen computervirus), specifiek ontwikkelt voor het frezen van grafietelektroden. Door de revolutionaire technologie van de frees heeft Frank vijf verschillende frezen vervangen door twee frezen.

grafiet frezen

Waar hij voorheen voorfreesde met een 8mm, een 4mm en een 2 mm en dan nafreesde met een 4mm en een 2mm, doet hij dat nu met 1 frees van 4mm en 1 frees van 2mm. De voorfrezen van 8 en 4 mm werden vervangen door één 4 mm Graftor. Voor de kleine details gebruikt men nog een 1 mm frees. Deze is hetzelfde.

Wat een verandering

“De standtijd van de frees lijkt wel eindeloos!” aldus Frank.

De gereedschapskosten zijn, ondanks de hogere aanschafprijs van de Graftor, beduidend gedaald. Het lijkt een halvering of meer. Om deze frees in actie te zien kan je via onderstaande link een video bekijken.

videos van CNC Freestechniek

Is er nog meer?

Jazeker!

Naast een daling van de gereedschapskosten door het toepassen van een betere strategie is ook de gemiddelde bewerkingstijd met ca 30% gedaald. Dat betekent natuurlijk dat de machine minder lang bezig is met het product, en daardoor word de kostprijs van het product op meerdere manieren verlaagd:

  • lagere gereedschapskosten: door de langere standtijd en door minder gereedschappen toe te passen.
  • kortere bewerkingstijd: minder machinetijd nodig voor het eindproduct.

Uiteindelijk hebben we bij Frank dus een resultaat gehaald dat niet makkelijk te verbeteren is.

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten