Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Een tijdje geleden schreef ik over schroefdraad frezen. Het is veilig en goed corrigeerbaar. De gereedschapsinvestering is hoog maar de kostprijs per gat daalt. Dit wordt nog meer als je een tap zou breken. Maar je kunt of mag niet overal draadfrezen en dus blijf je bij tappen. We moeten ook daar op één of andere manier de kosten per gat zien te verlagen. Ik bespreek drie opties.

Problemen bij blinde gaten

Als we een blind gat moeten tappen hebben we altijd het gevaar dat de tap onder in het gat vastloopt en dan breekt bij het terugdraaien. Een ander gevaar is dat de spanen niet goed uit het gat komen en daardoor verklemmen en ook dan breekt de tap. Je herkent dit misschien wel. En daarnaast is de standtijd relatief kort. Kijk maar naar het plaatje van de tap dan begrijp je dat dit geheel erg kwetsbaar is. Dunne ziel, iele snijkanten, nauwe spaankamers en dergelijke geven niet het gevoel dat je met een robuust gereedschap werkt.

Roltappen

Een mogelijkheid hier is het gebruiken van een roltap in plaats van een snijtap. Je kunt het niet gebruiken voor ieder materiaal maar als het zich laat vervormen maak je een goede kans. De bewerking is zelfs in sommige gevallen beter dan een snijtap omdat door het vormen de structuur van het materiaal verandert en zo een versterking optreed. Dit kan met name bij aluminium een grote verbetering geven. In sommige gevallen is het plaatsen van schroefdraad inserts vervallen. Het is begrijpelijk dat de krachten groter zijn dan bij snijtappen.

Een aantal andere toepassingen zijn gaten die dieper zijn dan 3xD, draad in gevloeiboorde gaten en gaten waarbij de draad tot diep tot de bodem moet doorlopen.

PM tappen

Sinds kort zijn verschillende klanten van ons overgegaan naar PM tappen omdat ze sneller wilden produceren en tappen op de machine wilden gebruiken als onderdeel van het totale proces in plaats van ergens anders te tappen . Ze waren in het begin wel wat terughoudend ondanks mijn bemoediging dat het goed gaat. Je kunt je dat voorstellen want als je nu moet tappen met een snijsnelheid die wel twee keer zo hoog is dan wat je gewend bent. Je moet wel de grenzen en de voorwaarden respecteren.

Een ander aspect is de prijs van de tappen. Deze zijn namelijk aanmerkelijk duurder in aanschaf dan de HSS tappen. Nadat het is ingezet blijk men lagere tapkosten te hebben doordat :

  1. de standtijd veel beter is en voorheen.
  2. minder breuk
  3. betere draadkwaliteit
  4. kortere productietijd
  5. kortere doorlooptijd
  6.  en vooral betere proces beheersing.

De meerprijs is ruimschoots terug verdiend en zelfs de totale gereedschapskosten zijn aanmerkelijk gedaald. Bij een gelijk aantal gaten heeft men een kwart van de tappen nodig.

Synchrotappen

Sommigen willen nog een stapje verder gaan maar eerst zal ik de afkortingen toelichten. PM staat voor poedermetalurgisch materiaal. HSC staat voor Hoge Snelheid Snijden (high speed cutting). Bij deze tappen kunnen de snelheden nog hoger dan bij de PM tappen mede door de veranderde geometrie. Daar zullen we wel wat voorwaarden bekijken.

  1. Op de eerst plaats moet de machine geschikt zijn om een synchroontapprogramma uit te voeren. Bij synchroontappen (rigid tapping) blijft de voeding synchroon lopen met de spoed, ook als de spindel langzamer gaat draaien richting het einde van de draad.
  2. De gereedschapsopname moet ervoor zorgen dat de tap gezekerd is tegen draaien en uittrekken. Dit kan door speciale spantangen met een vierkantopname te gebruiken in de ER spantang. Beter is een synchro tapkop welke speciaal ontwikkeld is voor deze toepassing. Hierin zit een veren pakket dat de klap opvangt als de tap terugdraait.
  3. De snijsnelheden zijn ca 3 keer zo groot als bij gewone HSS tappen.Bij constructiestaal : HSS  7 m/min , PM gecoat  17 m/min , HSC PM 21 m/min.

Er is nog heel veel meer te vertellen over tappen, maar dat doe ik liever persoonlijk want een blog is daar veel te kort voor.

Joop Lahm

About the author

Leave a Reply

Meest recente berichten