Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Bijkomend voordeel

Wie is er niet uit op voordeel? Als ik om me heen kijk zijn de meeste mensen daar heel gevoelig voor en eerlijk is eerlijk , het spreekt mij ook wel aan. Je gaat een TV kopen en er zit gratis een soundbar bij. Leuk toch? In je hart weet je wel dat je die ook betaald hebt maar het lijkt toch alsof het een bijkomend voordeel is.

Ik maakte laatst ook zoiets mee maar eigenlijk is dat geen sigaar uit eigen doos maar een echt onverwacht extra voordeel. Sterker nog is het voor mij in mijn nadeel maar dat leg ik later uit. In één van mijn eerste blogs schreef ik over brand op een machine. Door het effectief wegzuigen van het stof hebben we het brandgevaar tot nihil terug gebracht. Maar laat ik bij het begin starten:

Procesverbetering

Een klant waar ik al jaren kwam freest koolstofcomposiet en maakt hier vliegtuigonderdelen van. Een set onderdelen werd in een cyclus van 8 uur geproduceerd. Omdat we bij hem leuke vooruitgang hadden geboekt vroegen ze mij om het proces te verbeteren als ze het op een nieuwe machine gaan doen.

De eerste stap was snel gemaakt. Door onze frezen en een andere strategie toe te passen bewerkten we een set in ca. 2 uur. Hier hadden we dus al 75% van de originele cyclustijd uitgespaard. Na een tijdje kreeg ik een telefoontje: “Joop, we hebben brand gehad.” Samen met de klant zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak. Omdat er zoveel sneller werd geproduceerd was het stof dat vrijkwam veel warmer dan voorheen. Hier bleek de mdf opspanplaat niet tegen bestand. Een oplossing was niet zo makkelijk te vinden. Omdat de klant de smaak te pakken had van de nieuwe cylcustijden, wilden ze niet langzamer gaan frezen. Op zoek naar een andere oplossing dus.

De oplossing

Eerst keken we naar het afzuigsysteem: borstels vervangen, afzuigleidingen korter gemaakt en dergelijke. Dit bleek echter onvoldoende te helpen , het stof bleef op het product en in de groeven liggen. Een andere freesstrategie hielp ook niet voldoende want de opspanmal bleef trekken door het vacuüm. Uiteindelijk vonden we de oplossing in een turboafzuiging, waardoor de stofdeeltjes met kracht worden weggezogen. Omdat de frezen speciaal voor de klant werden geslepen planden we een afroeporder om te garanderen dat er steeds voldoende frezen op voorraad zijn. Deze afroeporder was voor ca. 1 jaar.

Innoveren

Toen kwam de corona pandemie. Omdat er natuurlijk niet meer gevlogen werd viel de productie van onderdelen stil. Maar men heeft niet stil gezeten. Ze begonnen met het vervangen van de oude mdf mallen voor nieuwe aluminium mallen. Een forse investering maar de verwachting is dat de investering zich terugverdiend doordat :

  1. De kans op brand nu echt nul is en er dus ook geen afkeur van onderdelen zal zijn hierdoor.
  2. De maatvastheid beter is omdat de klemming van de producten beter is.
  3. Mogelijk de snelheid nog verder kan worden opgevoerd vanwege deze betere klemming.

Dat was maar goed ook. Nu de pandemie wat aan het terugtrekken is blijkt de vraag naar deze onderdelen omhoog te schieten. Men is volop gaan frezen. Uitgaande van de standtijd voor de pandemie zouden ze wel wat frezen nodig hebben. Ze deden toen ongeveer twee sets met een frees. En nu dan eindelijk dat bijkomend voordeel moment:

Bijkomend voordeel

Tot verbazing van iedereen blijkt dat de zuigkracht om het stof af te voeren zodanig is verbeterd door  aluminium mallen te gebruiken in plaats van mdf mallen, dat de standtijd omhoog geschoten is naar 12 sets per frees. Hiermee dalen de gereedschapskosten per product naar minder dan 20% van de originele kosten. Het voordeel voor de één is het nadeel voor de ander, in dit geval ikzelf. We zien dat de omzet op dit artikel flink gaat tegenvallen en dat de afroep geen 1 jaar, maar zeker 4 tot 5 jaar zal blijven liggen.

Aan de andere kant blijkt dat innoveren, ondanks dat je denkt dat het niet beter kan, zeker loont. Samen weten we meer en komen we tot steeds betere oplossingen.

Weet je hier zelf voorbeelden van dan kun je die met me delen. Misschien schrijf ik er nog een blog over.

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten