Grafiet

Grafiet is een mooi materiaal dat elektriciteit geleid, en wordt daarom vaak als vervanger van koper gebruikt bij elektroden.

Zinkvonken

In matrijzen en stempels moeten vaak kleine profielen en details toegevoegd worden. Om deze kleine details te frezen zijn erg kleine frezen met grote lengtes nodig. Omdat hier de kans op breuk erg groot is, zullen deze frezen erg duur worden. In de plaats van deze kleine details te frezen worden ze vaak in de mal aangebracht door middel van zinkvonken. Dit is een techniek waarbij een electrode op stroom langzaam in het materiaal word ingezonken, en deze zo het goede detail erin vonkt. Vroeger werd dit met koper gedaan, maar tegenwoordig zien we dat hier vaak grafiet voor word gebruikt. In deze electroden worden de goede details in het positieve erin gefreesd, wat een veel makkelijker en betrouwbaarder proces geeft dan als je dit in de mal zou frezen. Voor het bewerken van grafietelectroden worden vaak diamant gecoate gereedschappen gebruikt om een goede standtijd te halen.

“Graftor”

Hufschmied heeft speciaal voor het frezen van grafiet electroden een frees ontwikkeld. Waar een normale frees een 2-tal snijkanten heeft, heeft deze frees er meer dan honderd!

Door deze gepatenteerde technologie kan er meestal meer dan 20% tijdswinst worden gehaald tov conventioneel frezen. Daarnaast is de standtijd van de gereedschappen ook nog eens aanzienlijk hoger. Een ander voordeel van de “Graftor” is dat deze ingezet kan worden voor de voor- en nabewerking, waardoor de cyclustijd nog eens verminderd kan worden. Er zijn natuurlijk bepaalde eisen aan de machine die gebruikt wordt. Hiernaast kan je een filmpje bekijken van de “Graftor” in actie.

Neem contact op

Zinkvonken

In matrijzen en stempels moeten vaak kleine profielen en details toegevoegd worden. Om deze kleine details te frezen zijn erg kleine frezen met grote lengtes nodig. Omdat hier de kans op breuk erg groot is, zullen deze frezen erg duur worden. In de plaats van deze kleine details te frezen worden ze vaak in de mal aangebracht door middel van zinkvonken. dit is een techniek waarbij een electrode op stroom langzaam in het materiaal word ingezonken, en deze zo het goede detail erin vonkt. Vroeger werd dit met koper gedaan, maar tegenwoordig zien we dat hier vaak grafiet voor word gebruikt. In deze electroden worden de goede details in het positieve erin gefreesd, wat een veel makkelijker en betrouwbaarder proces geeft dan als je dit in de mal zou frezen. Voor het bewerken van grafietelectroden worden vaak diamant gecoate gereedschappen gebruikt om een goede standtijd te halen.

“Graftor”

Hufschmied heeft speciaal voor het frezen van grafiet electroden een frees ontwikkelt. Waar een normale frees een 2-tal snijkanten heeft, heeft deze frees er meer dan honderd!

Door deze gepatenteerde technologie kan er meestal meer dan 20% tijdswinst worden gehaald tov conventioneel frezen. Daarnaast verhoogd de standtijd van de gereedschappen ook nog eens aanzienlijk. Een ander voordeel van de Graftor is dat deze ingezet kan worden voor de voor en nabewerking, waardoor de cyclustijd nog eens verminderd kan worden. Er zijn natuurlijk bepaalde eisen aan de machine die gebruikt word. Hieronder kan je een filmpje bekijken van de  “Graftor” in actie.

Neem contact op

“De standtijd van de frees lijkt wel eindeloos!” aldus Frank, van Tooling International. Door het gebruik van de “Graftor” hebben ze nu ipv 6 nog maar 3 frezen nodig om al hun bewerkingen te kunnen doen.

“De standtijd van de frees lijkt wel eindeloos!” aldus Frank, van Tooling International. Door het gebruik van de “Graftor” hebben ze nu ipv 6 nog maar 3 frezen nodig om al hun bewerkingen te kunnen doen.