Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Opspanning

Opspanning

Het is noodzakelijk om het materiaal vast te zetten voor je het gaat bewerken. Deze opspanning zal de kwaliteit van het werk beïnvloeden evenals de standtijd van het snijgereedschap. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen. CNC Freestechniek neemt dit altijd mee in het advies. Hieronder geven we wat verschillende systemen die te gebruiken zijn. Elk naar de behoeft van de bewerking. 

In tegenstelling tot frezen moet je bij draaien een werkstuk vasthouden terwijl het draait. Hoe verder het uitsteekt hoe instabieler het wordt. Heel vaak maken we dan gebruik van een ondersteuning in de vorm van een center of bij lange werkstukken een bril.

handmatig

Een van de oudste manieren van opspannen is handmatig. Met een sleutel wordt een machineklem vastgedraaid tot deze vast genoeg zit. Vaak is een versterkingscilinder ingebouwd om op eenvoudige wijzen een heel hoge spankracht te realiseren. Hierin zijn natuurlijk allemaal maten en soorten, maar het basisprincipe is hetzelfde. Vaak is dit een van de goedkoopste opties, maar natuurlijk ook degene die het meeste tijd neemt. Ook is dit een van de meer flexibele opties. Daarnaast zijn kikkers en andere spanklemmen te gebruiken. Met bouten en moeren wordt het product op de tafel geklemd.

magnetisch

Magnetisch opspannen is een veel snellere manier om producten vast te zetten. Meestal is het minder sterk dan andere manieren, maar qua snelheid en flexibiliteit heeft deze optie veel voordelen. Hierdoor kun je gemakkelijk vijfassig of vijfvlaks bewerking toepassen. Een nadeel is dat je alleen magnetische materialen kan spannen. Veel gebruikt is elektro-permanent met kwadraatpooltechniek. Voor slijpen wordt eerder permanentmagneet met parallelpooltechniek gebruikt.

bekijk hier een video over magnetisch opspannen.

 

 

hydraulisch/pneumatisch

Tijd is geld en we zien dan ook steeds meer geautomatiseerde processen. Met de hand vastzetten is tijdrovend en dit kan men vervangen met lucht- of oliedruk. Dit heeft hetzelfde effect als met de hand, maar is sneller en te automatiseren. De machine omgeving zal meer ervoor ingericht moeten worden. Voor seriematig werk is dit één van de mogelijkheden.

bekijk hier een video over hydraulisch opspannen.

 

nul-punt spannen

Om nog meer tijd te besparen willen we dat de producten opgespannen worden buiten de machine zodat deze zo min mogelijk stilstaat. Om deze opspanning met product in de machine te plaatsen kunnen we een zogeheten nul-punt spansysteem toepassen. Hierbij komt het product opgespannen en wel binnen 0,01 mm op de machine en kan men gelijk door. Wisselen kan met de hand of met een robot.

bekijk hier een video over nulpuntspannen.

 

klauwplaten (draaien)

Niet iedere klauwplaat is hetzelfde, zo zijn er klauwplaten met 2,3 of 4 of meer klauwen. Ze zijn zelf centrerend of onafhankelijk, handbediend of hydraulisch en natuurlijk een uiteenlopend scala aan maten. Voor machines met automatische systemen als stafaanvoer of robotwisseling zijn er gestuurde klauwplaten nodig om onbemand te kunnen draaien. Cilinders en trekbuizen worden in het algemeen met de draaibank meegeleverd en u bepaald welk model u wilt hebben. Wij helpen u bij het vinden van de juiste opspanmethode voor uw bewerking.

Er zijn ook verschillende klauwsystemen welke erop gericht zijn om de wisseltijd zo kort mogelijk te houden. Ook zijn er verschillende klauwen waarmee het werkstuk wordt vast gezet. Boor en draaiklauwen uit één stuk, grondklauwen met opzetklauwen, zachte klauwen, gripper klauwen,  snelwissel klauwen als opzetklauw. Over het algemeen worden de klauwen op de machine geslepen om een hogere nauwkeurigheid te krijgen.  

Naast klauwplaten zijn er ook mogelijkheden om te spannen welke we gezien hebben bij het frezen : magnetisch spannen, spantangen, mechanisch spannen en het spannen met meeneemcenters.

Centerpunten (draaien)

Bij draaien zijn er natuurlijk twee kanten om een product vaste te zetten. Aan de ene kant de klauwplaat en aan de andere kant eventueel een centerpunt. Onder de centerpunten zijn er veel verschillende typen voor werkstukgewicht, toerental en toepassing. Een bredere aanloop voor je centerpunt is natuurlijk stabieler, maar als je dicht bij het centerpunt materiaal weg moet draaien zul je toch voor een wat slanker center moeten gaan opdat de beitel er goed bij kan en niet aanloopt.

Een center dat een beetje buiten het boven beschrevene valt is het meeneemcenter. Dit wordt aan de motorzijde van de machine in een morseconus of eventueel in de klauwplaat gezet. Het werkstuk word gecentreerd maar gelijk met een soort messen vastgegrepen. Door het aandraaien van het center in de vaste kop ( bij voorkeur voorzien van een axiaal verenpakket) houden de messen het werkstuk vast en gaat het werkstuk draaien.

Voor het vastzetten van buizen gebruiken we pijpcenters.

 

Neem contact met ons op

Is uw interesse gewekt en denkt u dat wij een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het verspaningsproces binnen uw bedrijf, neem dan nu contact met ons op.