Beurzen 2022

De Corona pandemie lijkt achter ons te liggen en er worden volop beurzen georganiseerd. Vorige week was de JEC in Parijs. Deze beurs is voor alles op het gebied van composieten.

Ook is de inschrijving voor de Technishow geopend. Deze gaat plaatsvinden van 30 augustus tot en met 2 september. Voor het eerst zullen wij daaraan deelnemen en wel met een indrukwekkende innovatie voor foutloos produceren. We dingen zelfs mee naar de Innovatie Award.

De JEC 2022

Normaal is de JEC in maart maar wegens de pandemie werd de beurs dit jaar verschoven naar begin mei. Bij deze wereldbekende beurs nemen partijen van over de hele wereld deel. Ieder jaar weer komen veel innovaties naar voren die een prachtig beeld geven van de veranderende wereld van composieten.

De vraag naar lichtgewicht oplossingen neemt jaarlijks toe. Dit komt door de uitstoot van CO2 en de groeiende vraag voor energiebesparing. Aan de andere kant zien we een weerstand tegen de conventionele kunststoffen in verband met vervuiling van ons (zee)milieu. Maar eigenlijk is de CO2-footprint van composiet en kunststof producten heel erg gunstig, omdat je deze heel goed kan recyclen of zelfs upcyclen.

In Parijs was er veel aandacht voor bio-composieten: composieten gemaakt van natuurlijke vezels in een matrix van bio kunststof. Er waren ook producten te zien vanuit de automobiel industrie welke gemaakt zijn van deze bio-composieten.

Bewerken van bio-composieten

Voor ons is het niet zo nieuw. Deze ontwikkelingen zijn al een aantal jaren aan de gang bij universiteiten en hoge scholen. Maar ja, een idee omzetten in een werkend en betrouwbaar product is wel wat anders. We hebben dus de vraag gekregen hoe we deze bio-composieten moeten frezen en boren. De eisen zijn gelijk aan die bij andere composieten: geen delaminatie, mooie snijkanten, weinig nabewerking (ontbramen), geen vezeluitbraak, en een voorspelbaar proces.

Er zijn dus meerdere testen uitgevoerd op dergelijke materialen. Bijgaand zie je het resultaat van deze testen. We zien een keurige snijkant zonder bramen of uitstekende vezels. Het probleem is dat de vezelkwaliteit varieert doordat er natuurlijk materiaal wordt toegepast. Dit betekent dat dit resultaat niet elke keer hetzelfde is.

Re- en upcyclen

Ook was er veel aandacht voor re- en upcycling. Ook zien we in dit verband de grote aandacht voor thermoplastische composieten (TPC). Nederland is een pionier en voorloper op dit terrein en langzaam ziet men ook in de vliegtuigindustrie de grote voordelen hiervan. Ook hier kunnen we een bijzonder succesvol programma laten zien.

Tooling board

Voor hen die Tooling board ( PU schuim) gebruiken is er goed nieuws. Eén van de fabrikanten van dit materiaal namelijk Rampf ( onder de naam RAKU-tool) heeft sinds kort de verspaningsparameters per materiaal op de website staan. Deze data is gebaseerd op de frezen van Hufschmied. Je vind ze het hier:

https://www.rampf-group.com/de/produkte-loesungen/detail/raku-tool-sb-0140/

In Nederland wordt dit materiaal geleverd door Scabro.

Technishow 2022

Vlug over naar de Technishow in augustus.

Je kan je hier registreren voor een bezoek.

Demonstratie

We zijn van plan om een demonstratie te geven van “Sonic-shark”. Sonic-shark is een systeem dat meet hoe de frees zich gedraagt in het materiaal. Dit gebeurd door middel van trilling/geluid. Daarmee kun je vaststellen of de frees nog goed functioneert en voorkom je dat er foute producten worden gemaakt. Je kunt dan al in het verspaningsproces ingrijpen terwijl het proces nog loopt. Dus voordat het rode potlood van afkeur eraan te pas komt.

We presenteren dit systeem in samenwerking met GROB , Hufschmied en evonik. We zullen de demo doen op een machine van GROB. Hufschmied levert de frezen, en het “Sonic Shark” systeem. En het PEEK dat we zullen frezen wordt ter beschikking gesteld door Evonik. We zullen tijdens deze live demo’s ook nadere toelichting geven.

Technishow awards

Tijdens de Technishow is er veel aandacht voor innovatie. Er worden zelfs een drietal prijzen uitgereikt voor innovaties. Wij hebben ons hiervoor aangemeld omdat we ervan overtuigd zijn dat het “Sonic Shark” van grote waarde kan zijn voor de Nederlandse industrie waar men onbemand wil werken. Dus houdt ons in de gaten om de aansluiting naar de toekomst niet te missen.

To do list

  • Registreer je voor de Technishow.
  • Houd de ontwikkeling van TPC in de gaten.
  • Laat je inspireren voor het gebruik van bio-composieten.

Tot op de technishow!

Joop Lahm