Technishow 2022

Je wordt waarschijnlijk flink gestalkt in alle media om naar de Technishow te komen aan het eind van Augustus. Ook ik wil van harte aanbevelen om dat te doen, want het is zeer de moeite waard. In mijn blog in week 19 heb ik al wat vooruit gekeken. Intussen is er meer duidelijk geworden. We zijn met SonicShark® van Hufschmied genomineerd voor de Technishow Innovation Award en ik heb een paar weken geleden met succes het concept aan de award-commissie uit kunnen leggen. Ik zal jullie ook het een en ander uitleggen over SonicShark®.

Het principe van SonicShark® 

We weten allemaal dat je bij frezen geluid hoort. Als je al even meeloopt, weet je ook dat je door dit geluid erachter komt of het verspaningsproces goed loopt of niet. Als het geluid niet goed is, is ook het resultaat niet goed.

Ook als bijvoorbeeld het gereedschap verandert slijt het geluid. Als de frees gebroken is hoor je zelfs helemaal niets. Tijd om in te grijpen, maar eigenlijk is het al te laat.

Met SonicShark® registreren we het geluid van het verspanen in real time. Door het systeem te koppelen aan de machine zien we waar in de bewerking het geluid optreed. Als het geluid geregistreerd is kunnen we dit opslaan. Bij de volgende bewerking meten we weer en zien we of het afwijkt. Is de afwijking te groot dan kunnen we in-line ingrijpen.

Wat win je ermee?

Als we het eerste product gemeten hebben met SonicShark® en dit goedgekeurd hebben dan kunnen we het geluid van verdere producten ermee vergelijken. Als het geluid goed is weten we zeker dat ook het product goed is. Zelfs fouten in het materiaal (denk aan composieten of gietstukken waar luchtinsluitingen zitten) worden opgemerkt en daar kan iets mee gedaan worden.In de praktijk is gebleken dat er meer dan 80% besparing te halen is op de kwaliteitskosten**.

**Kwaliteits borging kan op verschillende momenten in het proces ingezet worden. Meestal gebeurt dit achteraf als al het werk al gedaan is. het maakt soms meer dan 30% van de kostprijs van het product uit.

Voorkomen

Omdat het een in-line, real-time systeem is kunnen we in het proces al ingrijpen voordat er afkeur geproduceerd wordt. Een voorbeeld: een gereedschap komt eerder verspaand materiaal tegen en raakt daardoor beschadigd. Een operator heeft dit door, maar als je onbemand werkt is die er niet. SonicSchark® merkt dit altijd op omdat er afwijkingen zijn in het verspaningsgeluid. Op dat moment zou je de bewerking stil kunnen zetten om eerst te onderzoeken wat er aan de hand is. Er wordt schade voorkomen en waarschijnlijk kun je het product later afmaken.

Gereedschapskosten

Omdat SonicShark ® beter kan horen dan een mens kun je veel eerder slijtage horen dan de mens dat kan zien. Omdat je meet wanneer de frees versleten is kun je deze tot het eind van de standtijd benutten. Op dit moment wordt een gemiddelde standtijd bepaald na een aantal runs, daarvan neemt men bijvoorbeeld 80%. Zo weet men dat de frees altijd goed blijft tijdens het frezen. Met SonicShark® winnen we gelijk die 20% maar vaak nog meer doordat we werkelijk doorgaan tot de frees versleten is. Uit metingen blijkt dat een 25 tot 30% besparing op gereedschappen mogelijk is.

Hoe werkt het?

Dat laten we zien tijdens de Technishow. Op de beurs worden er op een Grob bewerkingscentrum live demonstraties gegeven van Sonic SharkÂ. Daar kun je zien wat het systeem meet en welke data er beschikbaar komen. Om de anderhalf uur doen we de demonstratie op stand C048 in hal 12 van Grob. Wij staan overigens op C100 in hal 9.

Gezien de innovatie zijn de toepassingen aan het toenemen. En hebben we zeker nog meer toepassingen dan we nu bedacht hebben.

Aanmelden

Je kan je hier registreren voor een bezoek.

Kom naar onze stand op de Technishow hal 9, C100, Je kunt ook een afspraak maken zodat we alle tijd voor je maken. Kom in ieder geval naar de stand van Grob Benelux voor de demonstratie. Waarschijnlijk zijn er ook mensen van ons.

Joop Lahm