Deskundig
Veel ervaring
Gespecialiseerd
Geavanceerde materialen
Duurzaam
Kwaliteit
Contact

Het komt vaak voor dat mij gevraagd wordt welke frees men moet gebruiken. Ik kan dan rechtuit zeggen die of die maar zo dat werkt niet echt. Ik kom helaas met wedervragen.  En dan nog kom je er niet met vragen maar moet je het zien en horen.

Pet-g vormdelen

Zo kwam er recent iemand bij mij en eigenlijk wilde hij niet van leverancier wisselen. Maar hij wilde wel graag een oplossing. Hij heeft vormdelen in PET-G en daar moeten gaten in. Een paar boorgaten en een paar grote gaten met afgeronde hoeken. Hij had frezen van leverancier A gekregen met een advies , dit ging niet lekker dus was hij overgestapt naar leverancier B met zijn frezen en advies ( dat leek op het advies van A) . In beide gevallen waren de problemen niet echt opgelost. Ik kan me voorstellen dat hij niet zat te wachten op een nieuwe leverancier die “beloofd” dat zijn frezen het beste zijn.

Testen voor kopen

Mijn voorstel was om eerst te testen waar ik bij ben en dan te kijken of we de juiste oplossing hebben voor we frezen gaan maken of kiezen. Waar liep hij tegenaan?

  1. Bij het inlopen van met materiaal ( boren) ontstaat een lint en die sliert over het materiaal waardoor het krassen geeft. Dit wil hij uiteraard niet omdat de producten dan afgekeurd worden.
  2. De frezen lopen snel vol waardoor ze niet meer goed snijden en een lelijk oppervlak geven in de randen, zelfs met bramen.
  3. Het oppervlak van de grote gaten is niet echt mooi maar ja hij krijgt het niet beter.
  4. Standtijd is beperkt tot twee dagen frezen.

Ik heb wat frezen besteld voor testen. Ze wijken af van de frezen die hij nu heeft omdat de spaan hoek 28° is in plaats van 20°. De snijkant en de spaan kamer zijn extra gepolijst en er is een  andere hardmetaal gebruikt.

De praktijk

Nu denk je : bla bla , kijk eens hoe goed we het gedaan hebben.  Maar zo werkt het niet. Ook bij ons is het proberen en aanpassen, zoeken en kijken. Kan het beter , laten we het proberen.

  1. Ik heb gekeken naar de instellingen. We hebben het toerental verlaagd en de voeding iets verhoogd bij het boren. We zagen direct dat de spanen kort waren en er geen lint ontstond. Horde 1 is goed genomen. Om eerlijk te zijn denk ik dat het met de frezen van onze collega’s ook goed zou zijn gegaan. Omdat de door hun opgegeven data voor dit materiaal niet goed waren.
  2. Door het verlagen van het toerental en het verhogen van de voeding werd de frees ook minder warm en bleef het materiaal niet meer plakken. Hierdoor ging de standtijd ook omhoog.
  3. Bij één kant ging het beter met het frezen, mooi oppervlak en geen bramen. Echter aan de andere kant ging het in één gat prima maar een ander gat niet. Met het veranderen van de snelheden kwam er geen verbetering. Als we naar het afval materiaal keken dat bleek dat dit beter was dan het materiaal dat bleef staan. Normaliter frezen we tegenlopend voor het beste resultaat. Meelopend frezen geeft een slechter resultaat. Je kunt dit zien aan het afval materiaal dat dan beter is dan wat blijft staan. Hieronder zie je het afval van de ene en van  de andere kant.

Toen we opnieuw keken naar het programma bleek dat de we in het kleine gat door de spiegelen en draaien uiteindelijk meelopend werd gefreesd.

Na het omdraaien van de freesrichting was het resultaat aan beide zijden gelijk.

De klant was nog wat terughoudend omdat onze frezen wat meer kosten dan wat hij tot dan toe had. Hoewel we al een aanmerkelijke sneheidsverbetering hadden gerealiseerd ( waardoor de meerprijs meer dan terugverdiend was) en we geen slierten meer hadden die het materiaal beschadigde, wilde hij nog kijken naar de standtijd.

Normaal deed hij twee dagen met een frees. Daarbij was de frees natuurlijk niet voortdurend in inzet want je moet ook producten wisselen. Met onze frezen bleek dit vijf dagen te zijn. Dus was ook de meerprijs meer dan gerechtvaardigd.

Kortom, linksom of rechtsom het is de moeite waard om het verspaningsproces nauwkeurig te analyseren en  daarna te optimaliseren.

Joop Lahm

About the author

Joop werkt al jaren in de verspanende industrie, en door de nauwe samenwerking met klanten en leveranciers weet hij veel over de verschillende processen. Door zijn ervaring heeft hij veel kennis van veel materialen en welke gereedschappen daar goed op kunnen worden toegepast.

Leave a Reply

Meest recente berichten